Schakelverhaal – Op zoek naar de juiste schakel 

Door Marika, medewerker Schakelteam Almere Ze zat thuis, kwam de deur niet meer uit en was ondergedompeld in verdriet. Een vriendin stelde voor dat zij eens contact zou zoeken met het Schakelteam, om te kijken of die iets konden betekenen voor mevrouw. Na wat aanvankelijke aarzeling stemde ze toe. Een telefoontje volgde, en even later stond ik namens het Schakelteam al aan de deur. Het was fijn voor mevrouw dat zij niet de deur uit hoefde en dat het Schakelteam naar haar toe kwam. In een eerste gesprek kon ze uitgebreid haar verhaal doen en luisterde ik vooral. Ze vond het belangrijk om weer stap voor stap te gaan meedoen aan het leven buitenshuis. Maar het vinden van de weg naar buiten was een hele puzzel. Op mijn voorstel werd er een match gemaakt met een vrijwilliger om af en toe langs te komen voor een praatje. Als schakelaar was ik aanwezig bij de eerste kennismaking met de vrijwilliger. Mevrouw durfde het niet goed te zeggen, maar ze voelde geen klik met de vrijwilliger. Gelukkig hoefde ze dit niet uit te spreken; ook ik voelde dat het geen goede match was. Mevrouw had behoefte aan iemand die haar problematiek begreep, en dus ging ik in het brede netwerk waarover het schakelteam beschikt op zoek naar een ervaringsdeskundige met de juiste kennis van zaken. Er werd iemand gevonden. Deze match was beter; het klikte en de twee gingen samen op pad. De puzzelstukjes die ze zocht vielen daarna allemaal op hun plaats. Ze was zo blij dat het Schakelteam in haar tempo meezocht naar oplossingen, en naar mensen die bij haar als persoon pasten. Door de koppeling met een ervaringsdeskundige kwam ze weer wat beter in haar vel te zitten en kon ze ook de stap naar de GGZ maken. Ik kwam haar later weer tegen op straat, aan de wandel met een vriendin en de hond. Het gaat beter, de GGZ wordt langzaam afgebouwd en ze heeft een groter eigen netwerk waar ze terecht kan.
Geplaatst in Schakelverhalen.