Digitale huiskamer

Digitale huiskamer

Een van de kernactiviteiten van het schakelteam is om mee te denken met (psychisch) kwetsbare mensen in de wijk over een passende inlooplocatie of activiteit. Een veilige plek waar men zichzelf mag en kan zijn.

Er is in Almere zo veel mooi aanbod op deze gebieden, maar helaas is dat niet altijd makkelijk te vinden voor onze (psychisch) kwetsbare buurtgenoten. Daarnaast zijn de locaties met aanbod vaak ook niet op de hoogte van elkaars bestaan. Als schakelteam zoeken wij die verbinding; we bezoeken regelmatig de aanbodlocaties en zijn daarom een soort ‘levende sociale kaart’.

Maar wat doe je als veel van het aanbod door een pandemie langere tijd noodgedwongen de deuren moet sluiten en het schakelen naar …….. even niet meer kan? Dit terwijl de behoefte aan contact alleen maar groter is geworden bij de desbetreffende doelgroep. Wij bedachten er iets op: de digitale huiskamer!

Toen het nog mogelijk was om een fysieke ontmoeting te organiseren kwamen we al op het idee om de mensen die wij de afgelopen tijd geschakeld hadden met elkaar in contact te brengen. Dit bleek een succes. Hoewel niemand elkaar kende, durfde men zich wel open te stellen en kwam de kennismaking en het gesprek op gang. De wens bestond om hier een vervolg aan te geven. Helaas was een fysieke ontmoeting inmiddels niet meer mogelijk door verscherpte maatregelen rondom COVID.

Daarop bedachten we om de ontmoetingen via Zoom (digitaal) voort te zetten. Dit lijkt wellicht een makkelijke stap, maar voor velen – en zeker niet alleen voor de (psychisch) kwetsbaren – is het dat niet. Het levert vaak extra spanning en stress op, bovenop de spanning rondom de ontmoeting zelf. Om dit te ondervangen zijn we bij alle deelnemers langsgegaan met een leuk pakketje met wat lekkers en hebben we direct aan de deur uitgelegd hoe Zoom werkt. Hierdoor hadden we ook direct weer even een contactmoment met elkaar.

We startten onze eerste digitale huiskamer met vooral mensen uit Haven en Stedenwijk. De jongste deelnemer was 25 jaar en de oudste 80 jaar! Dus een gemixt gezelschap. Het werd een digitale ontmoeting waarbij we met elkaar kletsten over bijvoorbeeld “Hoe kom jij de dag nu door” of “Hoe zorg je dat je de moed erin houdt”. Koffie en thee erbij en elkaar beter leren kennen.

Ook deze digitale ontmoetingen bleken grote meerwaarde te hebben voor de deelnemers die vaak een gemeenschappelijke behoefte hebben aan contact met de medemens.

Na die eerste succesvolle digitale huiskamer zijn we meer digitale ontmoetingen gaan organiseren. Rondom de feestdagen hebben we extra ontmoetingen georganiseerd om aandacht te besteden aan de voor velen vaak zware periode. Regelmatig bezorgden we vooraf een leuke attentie thuis. In januari zijn we het nieuwe jaar gestart met een ‘gekke’ Nieuwjaarsbingo. Dit om weer even wat luchtigheid en gezelligheid in de dag te brengen. En we zijn, wegens veel animo, een nieuwe groep voor de digitale huiskamer gestart waar iedereen in principe welkom is.

U kunt (psychisch) kwetsbare bewoners op deze mogelijkheid wijzen. Vindt iemand het spannend om direct met de digitale groep mee te doen, dan spreken we deze persoon eerst individueel of brengen we hem of haar in contact met een klein groepje, totdat hij of zij er klaar voor is om een volgende stap te zetten.

Met onze digitale huiskamer dragen we bij aan het opzetten van sociale netwerken rondom de deelnemers, die naast contact met elkaar ook steun zijn gaan ervaren. Soms met een lach en soms met een traan. De mensen die deelnemen kunnen zichzelf zijn met al hun kwetsbaarheden. Het staat los van zorg, maar juist het lotgenotencontact kan herstel ondersteunen.

Wij gaan door met het organiseren van de digitale huiskamers en kijken dus vooral naar wat er in deze tijd van beperkingen welkan!

Wil je meer weten of onze digitale huiskamer bezoeken? Neem dan contact op met één van onze medewerkers!

Over de auteur

mdem editor