Betekenisvol meedoen!

Betekenisvol meedoen!

‘Gewoon meedoen in onze maatschappij’ is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het nadenken begint al met: wat is ‘gewoon’, wat is ‘meedoen’ en aan welk stukje ‘maatschappij’ denk je dan? Wat vind jij? Wat vind ik? Het is heel persoonlijk!

Tijdens onze digitale gesprekstafel op 24 maart, in de Week van de Psychiatrie, spraken we met dertien deelnemers over ‘Meedoen in de maatschappij’, in relatie tot het hebben van een psychische kwetsbaarheid. Iedereen was het erover eens dat het té makkelijk is om alleen maar te zeggen waar je tegenaan loopt. Het is juist de kunst om dit ‘om te denken’ naar tips en trucs die je kan delen. Zo kunnen we onderzoeken waar we elkaar kunnen vinden. En juist omdat we allemaal verschillend zijn in doen en laten, en ieder vanuit zijn eigen ervaring zinvol kan bijdragen, geven we jullie graag wat tips en trucs mee!

“Kijk eens in de spiegel”

Zo kun je jezelf goed zien. En van daaruit kun je de ander ook beter zien! Bij zien hoort óok luisteren. Hoe goed luister je naar jezelf, en hoe zijn lichaam en geest daarin verbonden? Luister je ook echt naar een ander?

“Dit hoort bij mij”

Het begint voor iedereen met het inzicht in wat je zelf nodig hebt om wél mee te kunnen doen, op jouw eigen wijze, zonder dwang of drang, in een veilige omgeving.

“Begin de dag met een lach”

Meedoen zit vaak al in een simpel gebaar, een klein moment van contact, een glimlach of een groet. Of bijvoorbeeld de deur voor iemand openhouden, en zo bijna letterlijk de drempel te verlagen.

“We zijn er voor elkaar”

We zijn en ondersteunen elkaar als mens, vanuit respect en oprechte aandacht voor elkaar. Je mag hulp vragen bij het zoeken naar (vrijwilligers) werk, bij het afleiding zoeken en keuzes maken. Het is fijn om als mens gewaardeerd te worden, in woorden of in een financiële vergoeding. We zijn nooit te oud om te leren en kunnen ook leren van feedback.

En zo is het!

Een deelnemer aan onze gesprekstafel vatte onze gedachtenwisseling perfect samen: “De mens is waardevol… niet wat je doet… maar wie je bent!”

Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor