“5 juli 2021, 9.30 uur: licht uit spot aan”

“5 juli 2021, 9.30 uur: licht uit spot aan”

De digitale presentatie van het Schakelteam Almere voor ambtenaren van de afdeling Zorg en Welzijn bij de gemeente Almere, onze opdrachtgever, is gestart.

Doel van de bijeenkomst is dat we laten zien wat we het afgelopen jaar allemaal hebben gedaan en tot welke resultaten dat heeft geleid.

Helaas was het niet mogelijk om deze bijeenkomst fysiek vorm te geven, wegens de geldende Covidmaatregelen. Vorig jaar hadden we deze mogelijkheid nog wel en konden we de ambtenaren met opdrachten op pad sturen in de wijken waar het Schakelteam inmiddels bijna twee jaar actief is, in Almere Haven en Stedenwijk. Door de opdrachten konden ze ervaren hoe het Schakelteam te werk gaat. De twee ambtenaren die de opdrachten het best hadden uitgevoerd ontvingen elk een Gouden Schakelaar. Deze bijzondere prijzen hangen als het goed is nog steeds op hun werkplekken op het stadhuis.

Dit jaar was een fysieke ontmoeting zoals gezegd niet mogelijk. Het Schakelteam heeft zich echter nog nooit uit het veld laten slaan door barrières als Covid 19, dus ook nu niet. We organiseerden een digitaal programma met verschillende onderdelen, waaronder een presentatie van de resultaten van afgelopen jaar, een mooie film met interviews met onze netwerkcontacten en een digitale huiskamersessie.

De huiskamerbijeenkomst gaven we voor de ambtenaren op dezelfde wijze vorm zoals we dat het afgelopen jaar maandelijks deden voor de bewoners met een psychische kwetsbaarheid die behoefte hadden aan (digitaal) contact. Zo brachten we, net zoals we dat voorafgaand aan de huiskamerbijeenkomst bij de bewoners doen, de gemeenteambtenaren (voor zover ze in Almere woonden, de rest kreeg het per post) vooraf een pakketje met o.a. een theezakje en wat lekkers. We vroegen ze aan de deur of ze ondersteuning nodig hadden in het omgaan met digitale vergaderprogramma’s. Zoals verwacht -de ambtenaren werken al geruime tijd grotendeels vanuit huis- was de digitale kennis bij iedereen voldoende aanwezig om te kunnen deelnemen.

Door het bezorgen van een pakketje creëerden we alvast een eerste contactmoment, ter voorbereiding op de bijeenkomst en om de drempel te verlagen om daadwerkelijk digitaal ‘aan te schuiven’. De ambtenaren die we bezochten waren verbaasd en in positieve zin verrast door deze persoonlijke benadering.

Wat we erg fijn vonden was dat een aantal van onze vaste deelnemers aan de digitale huiskamers ook aan deze bijeenkomst mee wilden doen. Op deze manier konden we een echte huiskamer creëren, met daarbij ook de mensen waarover het gaat en niet alleen met ons als professionals.

Sabine, een van onze schakelteamleden vanuit ervaringsdeskundigheid, coördineerde de huiskamerbijeenkomst en zorgde voor een veilige en ontspannen sfeer waarin we met elkaar in gesprek konden gaan. Een vast onderdeel van de digitale huiskamer is “de theezakjesvraag” aan de hand van het theezakje dat in jouw bezorgde pakketje zit. Op het label aan het theezakje staat een laagdrempelige vraag die erbij helpt om elkaar wat beter te leren kennen, maar die er ook voor kan zorgen dat je makkelijk de diepte in kunt gaan. Zo leidde de vraag ‘hoe sluit jij je dag af?’ tot een mooie tip om elke dag voor het slapengaan te bedenken wat het leukste was wat je die dag had meegemaakt. Daarnaast stelde Sabine aan deze en gene de vraag of Covid 19 naast beperkingen ook iets had gebracht in positieve zin.

Na de digitale huiskamer was er nog ruimte voor vragen.

We sloten het programma met een goed gevoel af.

Achteraf ontvingen we van een van de deelnemers vanuit de gemeente de volgende reactie: ”Wat een fijne en actieve bijeenkomst was het. Allereerst al een leuke verrassing in de brievenbus: een pakketje met allerlei lekkers en een handgeschreven briefje.

Vervolgens de presentatie die goed in elkaar zat… en ook heel leuk om een keer zo’n huiskamergesprek bij te wonen”.

We kunnen trots zijn op wat we tot nu toe hebben bereikt en hebben zin in nog veel meer van dit soort jaren !

Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor