‘Het heeft mijn leven teruggegeven’

‘Het heeft mijn leven teruggegeven’

Door: Gerwin Wallet, medewerker Schakelteam vanuit Welzijnswerk

Het is een zonnige woensdagmiddag. In Buurtlokaal Huis van Marken druppelen verschillende bewoners uit Haven en Stedenwijk langzaam binnen. Voor de deur stopt een scooter. ‘Is het hier?’, vraagt de bestuurder met een witte helm, terwijl op de achtergrond het gepruttel van de scooter klinkt. ‘Ja!, antwoord ik. Behendig parkeert hij zijn scooter.

Even later komt collega Sabine aan, met de auto. De autodeur gaat open en daar stapt iemand uit Stedenwijk uit. Een grote glimlach verschijnt op haar gezicht terwijl ze mij aankijkt. ‘Hallo’, zegt ze.  ‘Kom binnen, u bent welkom’, antwoord ik.  Samen met Sabine loopt ze naar binnen. Ondertussen arriveert een echtpaar van middelbare leeftijd.

Binnen in het Huis van Marken bruist het al. Saskia is in de keuken druk bezig heerlijke hapje klaar te maken: wraps met zalm en kip; spiesjes met kaas, tomaat en komkommer. Ook zijn er slagroomsoesjes, want er is iemand jarig. 

Gastvrouw Pascale loopt rond, gekleed in een kleurige bloemetjesjurk. Hier en daar knoopt ze een gesprekje aan. Het is gezellig en geregeld klinkt er een hartelijke lach. Als iedereen binnen is, is het zover. Pascale heet de aanwezigen welkom en geeft een enthousiast uitleg over de bijeenkomst.

De groep wordt in tweeën gedeeld en de aanwezigen krijgen vragen om met elkaar over in gesprek te gaan. Het is een gemoedelijk gesprek waarin diverse vragen de revue passeren, zoals ‘Hoe hebben jullie de wandelingen en de digitale bijeenkomsten van Het Schakelteam ervaren?’ en ‘Heb je behoefte aan een ontmoeting rondom een bepaald thema, zoals ‘betekenisvol meedoen’ of ‘omgaan met stress’?

Als de vraag ‘Wat heeft het Schakelteam je gebracht?’ gesteld wordt, is het een ogenblik stil. De deelnemers kijken elkaar aan en wachten een moment met antwoorden. Tot de eerste haar hoofd optilt en beslist antwoordt: ‘Het heeft mijn leven teruggegeven’. Een indrukwekkend verhaal volgt, waarbij hulpeloosheid, moed van de persoon zelf en een helpende hand van een collega, naar voren komen.

Die dag vertellen meerdere bewoners wat de impact van het Schakelteam voor hen is. De antwoorden zijn uiteenlopend.

Het Schakelteam …

‘heeft mij geholpen om contact te maken met de buren, wat ik eerder niet durfde’

‘heeft mij helpen ontdekken dat vrijwilligerswerk leuk is en voldoening geeft’

‘motiveerde mij om mijn huis uit te komen’

‘heeft mij geholpen toen ik vastliep’

‘heeft mij in contact gebracht met andere mensen’

‘heeft mij mijzelf doen terugvinden’

Zo draagt het Schakelteam bij aan de kwaliteit van (samen)leven.

Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor