‘Mijn kinderen zijn trots op mij’ – het verhaal van een geschakelde

‘Mijn kinderen zijn trots op mij’ – het verhaal van een geschakelde

Door: Gerwin Wallet, medewerker Schakelteam vanuit Welzijnswerk

Een aantal meter van mij vandaan staat hij in de keuken. Met zijn hoofd in een keukenkastje zegt hij voorzichtig: ‘Mijn kinderen zijn trots op mij’. 

Ik twijfel of ik de zin goed heb gehoord en herhaal: ‘Je kinderen zijn trots op je?’ Verwachtingsvol volg ik zijn bewegingen. Voorzichtig komt hij aanlopen met een pak appelkoeken en twee warme kopjes koffie. De geur van koffie verspreidt zich in de kamer als hij gaat zitten. Terwijl mijn handen de warmte van de mok voelen, kijkt hij me aan. ‘Ja, mijn kinderen zijn trots op mij’, vertelt hij. ‘Ze weten wat voor stap dit voor mij is.’ 

In een flits denk ik terug aan een eerdere ontmoeting, waarin hij heeft verteld dat hij zijn vrouw is verloren en hoe hij liefdevol voor haar gezorgd heeft, tot het laatste moment. En hoe hij nu langzamerhand behoefte heeft gekregen om (nieuwe) mensen te ontmoeten, nieuwe verhalen te horen en een nieuw ritme te vinden. Maar… de stap is groot. We gingen daarna samen naar een activiteit en al snel maakte hij daar contact.

En … Terwijl ik een slok neem van mijn koffie “biecht” hij het op: ‘Ik ben zelf ook naar een andere activiteit geweest. Nu ik toch die eerste stap met jou heb gezet, ga ik gewoon verder’. In geuren en kleuren deelt hij enthousiast wat hij daar meemaakte. Er valt een korte stilte, ik kijk deze moedige man aan, en zeg: ‘Ik zie de twinkeling in je ogen’. Zachtjes knikt hij, waarop ik mij aansluit bij zijn kinderen en zeg: ‘Ik ben ook trots op je’. 


Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor