Uitbreiding van het Schakelteam: het Schakelmaatje

Uitbreiding van het Schakelteam: het Schakelmaatje

Sinds kort ben ik, Nicolette Harmsen, begonnen als “schakelmaatje” bij het Schakelteam.  

Als schakelmaatje spreek ik met mensen af, die voor een wat langere tijd iemand nodig hebben die naar ze kan luisteren. Ik ben bij het Schakelteam betrokken als ervaringsdeskundige en kan vanuit mijn ervaring in de GGZ veel begrip voelen voor een ander en ook door mijn ervaringen te delen herkenning bieden. Het kan hierbij gaan van luchtige gesprekken om even uit je hoofd te komen, tot diepgaande gesprekken waarbij je je hart kunt luchten en je je simpelweg begrepen en gehoord kunt voelen.  

De reden dat ik graag als schakelmaatje bezig ben, is onder andere dat ik zelf zo’n contact gemist heb. Toen ik zelf in de GGZ liep, sprak ik met name therapeuten of lotgenoten, maar geen mensen die al ver waren in hun herstel of al hersteld waren. Naar mijn mening hebben dergelijke gesprekken echter een enorme meerwaarde wat betreft sociaal contact en herstel. Want hoe fijn is het, als je je rot voelt en er is iemand die zonder oordeel naar je luistert? Iemand met wie je fijne wandelingen kunt maken, of gezellig een kopje thee kunt drinken of die je even kunt bellen als je daar behoefte aan hebt.  

Momenteel ben ik maatje van twee mensen. Van beiden krijg ik zeer positieve reacties. Ze vertellen me dat ik makkelijk ben in het contact, dat ik veel begrip toon en dat ze zich gehoord voelen. Ook vinden ze het erg fijn dat er iemand is die ze simpelweg begrijpt en aan wie ze niet alles hoeven uit te leggen. En uiteraard vinden ze het ook gewoon gezellig.  

Ik hoop dat we de groep van maatjes kunnen gaan uitbreiden. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen op deze manier zo gehoord worden?! 


Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor