ER OP UIT; één vraag mondt uit in verschillende buurtinitiatieven – het verhaal van een geschakelde

ER OP UIT; één vraag mondt uit in verschillende buurtinitiatieven – het verhaal van een geschakelde

Door: Sabine Bulder, medewerker Schakelteam als ervaringsdeskundige 

Een bewoner met psychische kwetsbaarheid wilde graag nieuwe vrienden maken, om daar gezellig wat dingen mee te kunnen doen. Deze bewoner was niet alleen en had mensen om zich heen, toch speelde eenzaamheid een rol. Nou is vrienden vinden niet iets wat zomaar oproepbaar is, maar iets wat ontstaat als het klikt. En een klik met mensen vind je soms het best als je een gedeelde interesse hebt en een gelegenheid om andere mensen te ontmoeten. Dus besprak ik met haar, vaak al wandelend, wat dat ‘gezellig dingen doen’ voor haar inhoudt. Zo werd duidelijk dat haar interesses breed zijn, en dat ze al best actief was.

Mevrouw gaf echter ook aan dat iets zelfstandig ondernemen voor haar moeilijk is. De dokter had er ook een diagnose voor. Als Schakelaar die op zoek is naar iemands mogelijkheden en krachten, vind ik zo’n diagnose niet belangrijk. Zo’n diagnose onderstreept vaak het probleem, in plaats van dat het ruimte schept voor herstel en groei (waarbij ik de problemen ook weer niet wil onderschatten).

Het was best een krachtige vrouw, maar gezien haar situatie was het ervaren van een drempel om ‘iets alleen te ondernemen’ helemaal niet zo gek. Al wandelend hebben we het daar ook over gehad.

Als Schakelaar kom ik bij bewoners vaker de vraag en behoefte tegen om het eigen netwerk uit te breiden, nieuwe gezichten te leren kennen en samen dingen te doen. In de afgelopen tijd met veel lockdowns en dus weinig activiteiten was dit lastig te verwezenlijken. Maar het gaf wel tijd om te oriënteren op mogelijkheden voor ná die periode.

Zoals gezegd was de betreffende bewoner breed geïnteresseerd, bijvoorbeeld in een groepsuitje, museumbezoek, een proeverij of bezoek aan een natuurgebied, of ander vertier waarbij zij op een ontspannen manier andere mensen zou kunnen ontmoeten. Maar het zou dan wel fijn zal zijn als dat kon met een paar bekende gezichten.

De maandelijkse ‘Schakelwandelingen’ die wij organiseren blijken een goed middel te zijn om andere bewoners in de buurt te leren kennen. In gesprek met deze groep werd me duidelijk dat ook andere bewoners het een goed idee vonden om uitjes in de buurt te organiseren. Want dat was er niet. Met die vraag heb ik een lijntje gelegd met de opbouwwerker van het wijkteam. Zij is in gesprek gegaan met deze bewoners en samen zijn ze nu bezig ‘uitjes voor de wijk’ vorm te geven. Zo leidde de vraag van één bewoner tot een activiteit voor een veel grotere groep.

Overigens is wandelen ook een grote hobby van degene met wie dit verhaal begon. Wekelijks een stevige wandeling, even een paar uur de benen strekken en wat kilometers maken. Graag vanaf de eigen woonomgeving. ‘Misschien vinden andere mensen dat ook leuk’ merkte ze op. Ook dit heb ik de opbouwwerker uit het wijkteam voorgelegd. Die heeft dit opgepikt en ondersteunt en helpt deze bewoner nu. Inmiddels is er een eerste ‘uitje’ geweest waarvoor best animo was en waar ook een paar nieuwe gezichten op afkwamen. Hetzelfde geldt voor de stevige  wandeling. Zo is de afgelopen tijd de binding van een netwerk van bewoners uitgebreid en verstevigd, waarbij ook andere bewoners zich zo nu en dan aansluiten.

Met dit verhaal wil ik illustreren hoe uit één gelaagde vraag, meerdere leuke initiatieven in de buurt ontstaan. Hoe mensen die het door omstandigheden lastig vinden om initiatieven te ontplooien, in samenwerking en verbinding kunnen groeien. Want door naast deze inwoner te gaan staan en haar te ondersteunen bij het leggen van contact kon zij haar sterke kanten naar boven laten komen en is de wijk twee initiatieven rijker. Dank je wel, zeggen we dan.


Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor