Wat hebben spelletjes, een rommelmarkt en ontmoetingen in het weekend met elkaar te maken?

Wat hebben spelletjes, een rommelmarkt en ontmoetingen in het weekend met elkaar te maken?

Door: Gerwin Wallet, medewerker Schakelteam vanuit Welzijnswerk

In dit artikel laten we zien hoe het Schakelteam buurtbewoners in contact brengt met elkaar en met de buurtkamer, en ze helpt bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten in de buurt. Zo dragen we bij aan netwerkvorming en helpen we eenzaamheid voorkomen.

Het is vrijdagochtend. In één van de zalen van buurtcentrum Meent en de Grienden in Almere-Haven staan de stoelen en tafels klaar om een groep bewoners te ontvangen. In de hoek van de ruimte staat een flip-over en aanwezig zijn medewerkers van de buurtkamer (De Schoor) en van het Schakelteam.

Eén voor één stappen er bewoners binnen en al snel is het gezellig. Ongeveer 12 bewoners die in contact zijn met het Schakelteam ontmoeten elkaar. Ze hebben nóg iets gemeen, want allemaal willen ze graag actiever worden in de buurt. Sommigen hebben de stap al gezet, maar voor veel van deze inwoners is die nog te groot, te spannend of te onbekend. Maar nú is het met hulp van het Schakelteam toch zover!

Na een welkom en een lach wordt de flipover gevuld met wensen van de ‘geschakelden’, de mensen die Het Schakelteam ondersteunt bij het vinden van de juiste hulp of contacten. Een praatgroep, spelletjes, gym. Maar ook diamond painting; een buurtlunch en een boekenclub. Een brede waaier van wensen en verlangens passeert de revue.

Na dit inventarisatiemoment volgt een moment van reflectie. Wat zou je nou écht het liefst willen doen? Waarvoor kom je nu écht in beweging? Op gekleurde briefjes wordt een top drie gemaakt en de wensen die hetzelfde zijn of op elkaar lijken worden op een vel papier bij elkaar geplakt. Al snel komen er een aantal activiteiten uit die nog niet bestaan en waar het meeste behoefte naar en energie voor is.

Als de vraag wordt gesteld wie wil helpen om deze activiteit(en) te organiseren, gaan een aantal handen omhoog. Groepjes worden gevormd van mensen die in hetzelfde onderwerp geïnteresseerd zijn: aan de slag met een rommelmarkt, ontmoetingen in het weekend en spelletjes.

Na een heerlijke lunch gaat iedereen weer naar huis. Maar nu anders, dit is het begin van iets moois en nieuws.

Het Schakelteam is er voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en iedereen in hun omgeving. In deze tijden van corona organiseert het Schakelteam extra digitale huiskamers voor ontmoeting en gezellige activiteiten. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon bereikbaar voor een luisterend oor of een schakelvraag. Ook maken we nog geregeld wandelingen in koppels vanuit Stedenwijk. Neem contact op met één van onze medewerkers:

Schakelteam Almere Haven

Schakelteam Almere Stedenwijk

Over de auteur

mdem editor