Geduld, vertrouwen, moed – het verhaal van een geschakelde

Geduld, vertrouwen, moed – het verhaal van een geschakelde

Door Sabine Bulder, medewerker Schakelteam als ervaringsdeskundige

Wanneer je te maken hebt met psychische kwetsbaarheid en veel bent kwijtgeraakt, is het vaak moeilijk om de draad weer op te pakken. Dit Schakelverhaal laat zien hoe een ervaringsdeskundige van het Schakelteam met een geduldig luisterend oor iemand het vertrouwen en de moed geeft om de weg naar herstel in te slaan.


Zijn psychiater had aangegeven dat het Schakelteam wellicht iets voor hem zou kunnen betekenen. Hij zocht zelf contact en een persoonlijke afspraak volgde. Tijdens ons eerste gesprek bleek dat er veel speelde, maar vooral ook wanhoop. Na een goede periode was het weer mis. Werk en relaties weg, perspectief zoek, leegte en eenzaamheid alom. Hij wilde niets liever dan eruit komen, maar tastte in het duister waar te beginnen. Er was zoveel dat zijn aandacht nodig had. Gelukkig had hij al wel een GGz behandelaar en ook ondersteuning op het gebied van zijn administratie, maar dat was niet genoeg.

Er volgden nieuwe afspraken. Al wandelend kon meneer zijn hart luchten en zijn frustraties bij me uiten. Er kwamen thema’s langs als rouw, zoeken naar perspectief, doorstaan, acceptatie en verwachtingen. We stonden stil bij de vraag welke betekenis die voor hem hebben en hoe hij daarmee om kan gaan. Gaandeweg werden het gesprekken waarbij ik als ervaringsdeskundige mijn eigen ervaringen, belevingen en ervaringskennis kon toevoegen, wat steunend werkte door de herkenning en erkenning die dat bood. Bovenal gaf het hem vertrouwen. ‘Het geeft wat lucht’ merkte hij op. En als hij de moed pakte om weer eens met vrienden af te spreken, kon hij de frustraties soms ook even ‘thuis’ laten en hen daar niet mee overladen.

Het luisteren en meebewegen zette de weg naar herstel in. Al wandelend ben ik af en toe met hem bij ontmoetingspunten in de buurt langsgegaan, zodat hij daar kon kennismaken. Ook hebben we soms aangesloten bij de wandelgroep van het Schakelteam. Op een ongedwongen manier leerde hij wat meer mensen kennen. Inmiddels gaat hij zelf nu ook wel eens langs voor een kopje koffie en om even ‘hallo’ te zeggen.
We spraken ook over het weer, de natuur om ons heen, de honden en eenden, en wat hem nog meer interesseerde. We brainstormden over wat voor hem iets zou kunnen zijn om weer actiever te worden, waarna hij zelf met een duidelijk idee kwam. Hij is zelf op pad gegaan en heeft als vrijwilliger op de fiets een wederkerige match gevonden. Het is nu voldoende om af en toe even bij te praten.

Over de auteur

mdem editor