Samenwerkingspartner aan het woord – met Stephanie Vos

Samenwerkingspartner aan het woord – met Stephanie Vos

In deze rubriek staan onze partners uit de wijk en hun ervaringen met het Schakelteam centraal. Hoe ervaren zij de samenwerking? Wat zien zij als de meerwaarde van het Schakelteam? En wat heeft het Schakelteam voor hun cliënten betekend? Deze maand hebben wij gesproken met Stephanie Vos, wijkwerker Almere Haven en Hout met een specialisatie in informele zorg. 

 Wat is de meerwaarde van het Schakelteam voor uw werk? 

De term zegt het eigenlijk al: schakelen. De laagdrempeligheid waarmee wij als wijkteam kunnen schakelen met de expertise van het schakelteam zie ik als een behoorlijke meerwaarde. Het binnenkomen bij bewoners waar wij toch iets moeilijker binnenkomen, het snelle schakelen tussen instanties of zelfs nog voorliggend: het helpen proactief bewoners te activeren tot zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Van onschatbare waarde. 

Hoe ziet de samenwerking met het Schakelteam eruit? 

Zoals hiervoor al gezegd, we schakelen. Dat kan door middel van een kort telefoontje, even op de wandelgangen aanstoten. Soms bij ‘t Koffieuurtje in Buurtcentrum Corossia. Even elkaar aan het jasje trekken, even een belletje plegen of een berichtje sturen. Dit gaat over en weer, het Schakelteam weet ons te vinden en wij weten het Schakelteam te vinden. 

Wat betekent het Schakelteam volgens u voor bewoners / uw cliënten / bezoekers van… ? 

Het Schakelteam is warm en laagdrempelig. Wat een groot stigma weg haalt rondom hulpverlening. Het voelt niet alsof er hulpverlening over de vloer komt, maar alsof er een kopje koffie samen gedronken wordt zonder dat er verwachtingen zijn. 

Als de Schakelteams nog verder ontwikkeld zouden kunnen worden, welke suggesties heeft u dan? 

Het zou mooi zijn als het schakelteam bij activiteiten (bijvoorbeeld een koffiemoment of inloopspreekuur) sporadisch aan zou kunnen sluiten. Om de schakel nog kleiner te maken.  

Over de auteur

mdem editor