Door Leandra Vleeschhouwer, medewerker vanuit welzijnswerk bij het Schakelteam Almere
Wie het nieuws een beetje volgt, of zelf in een situatie terechtkomt waar hulp nodig is weet: óveral zijn wachtlijsten voor. En dan is het prettig als er een schakelteam is dat mensen met een psychische kwetsbaarheid een luisterend oor kan bieden. Die als een soort levende sociale kaart weet welke mogelijkheden er zijn en die bewoners daardoor soms wat sneller op het juiste spoor kan zetten.
Zo was er een mevrouw die voor het eerst met ons meewandelde met een van onze Schakelwandelingen. Ik knoopte een gesprekje aan en kwam erachter dat deze dame in Buiten woonde. Ik vertelde haar over Bruis, een plek in de Bouwmeesterbuurt waar je kunt binnenlopen als je behoefte hebt aan een kopje koffie of een gesprek met een ervaringsdeskundige, om je hart te luchten of mensen te ontmoeten. Dat leek haar wel wat. En na een lang gesprek of ze alleen zou gaan of samen met iemand, is ze geweest. Een eerste stap naar zich meer thuis voelen in haar wijk. Als schakelaar kijk ik terug op een snelle en succesvolle schakelactie!
Wat is de meerwaarde van het Schakelteam voor uw werk?
Het Schakelteam biedt een waardevolle aanvulling op de professionaliteit van de professionals die met hen werken. Wij, als wijkbeheerder en als Schakelteam, proberen beiden bewoners te helpen. Als een woning jaren achterstallig onderhoud heeft, als er sprake is van hoarding, of als de schoonmaak te veel wordt, dan hebben wij als corporatie onze lijntjes, ook in de zorg. Als er meer ondersteuning nodig is denk ik al snel te moeilijk, maar het Schakelteam denkt snel en makkelijk. Ze hebben zicht op welke professional nodig is en zij hebben korte lijntjes met de GGD en de Schoor.
Hoe ziet de samenwerking met het Schakelteam eruit?
Het Schakelteam belt ons soms op als zij bij iemand achter de deur zijn gekomen en zij zien dat er vanuit de corporatie extra inzet nodig is. En andersom weten wij het Schakelteam ook te vinden, hoewel we natuurlijk ook onze eigen lijntjes hebben. We hebben een prettige kennismaking gehad, waardoor we weten wat we aan elkaar hebben. En soms komen we elkaar toevallig tegen bij mensen thuis.
Wat betekent het Schakelteam volgens u voor jullie bewoners?
Het Schakelteam is heel laagdrempelig. Bijvoorbeeld, als bewoners een keer naar Jan Steen zouden willen gaan, maar die stap niet te durven zetten, dan kan het Schakelteam meegaan. Het Schakelteam voelt voor bewoners heel vertrouwd. Wanneer mensen bij een hulpverlener het gesprek aangaan, kan het voelen alsof een tweede en een derde gesprek verplicht zijn. Dat is niet het geval bij het Schakelteam.
Als de Schakelteams nog verder kunnen worden ontwikkeld, welke suggesties heeft u dan?
Hoe ik nu kennis heb gemaakt met het Schakelteam, doen ze het heel goed. De juiste mensen zitten echt op de juiste plek, dus daar moeten ze niet veel meer aan doen. Vanuit mijn expertise zou ik denken dat er nu niet iets veranderd of ontwikkeld moet worden.
Door: Marika De Mits, medewerker Schakelteam Almere
Op een frisse zonnige ochtend belde ik aan bij een mevrouw die ik nog kende van een eerdere schakelvraag. We hadden elkaar al een tijd niet gesproken, omdat het een stuk beter met haar ging. Maar nu had ze had geappt dat ze een luisterend oor nodig had. Dat is een belangrijke functie van het Schakelteam: dat een inwoner zijn verhaal kwijt kan, even iemand heeft die meedenkt en die zo nodig de weg kan wijzen naar hulp. En dus stond ik bij haar op de stoep.
Ze vertelde direct dat ze al een paar dagen binnen zat. Dat kwam van de stress zei ze. Omdat het zulk mooi weer was stelde ik voor om ons gesprek buiten tijdens een wandelingetje voort te zetten. Al lopende vertelde ze me waar haar stress vandaan kwam: haar zoon zou binnenkort zijn diploma-uitreiking hebben, en ze was daarvoor uitgenodigd. Ze was enorm trots op hem, en eigenlijk zou de uitnodiging haar plezier moeten geven, maar ze voelde vooral stress. Ze snapte zelf niet goed wat daar de oorzaak van was. Samen probeerden we dat uit te vinden, en te bedenken wat haar zou helpen. Zo kwamen we erachter dat ze niet wist wat ze aan moest trekken. Ze had dit nog met niemand gedeeld. We keken of er in het netwerk van deze vrouw iemand was die haar daarbij zou kunnen helpen. Zo kwam ze op een vriendin die de laatste tijd wat uit zicht was geraakt. Het leek haar een goed idee om deze vriendin mee te vragen bij het uitzoeken van een jurk. En die vond het alleen maar heel erg leuk. Door als schakelaar te luisteren, mee te bewegen en vervolgens een schakeling tot stand te helpen brengen stond deze vrouw er niet meer alleen voor, maar stond een leuke dag shoppen op het programma en was haar netwerk weer wat versterkt.
Ze appte me nog een foto van de jurk, en: ‘Ik heb er helemaal zin in!’ Ze stond lekker buiten in het zonnetje, geen stress meer te bekennen!
In deze rubriek staan onze partners uit de wijk en hun ervaringen met het Schakelteam centraal. Hoe ervaren zij de samenwerking? Wat zien zij als de meerwaarde van het Schakelteam? En wat heeft het Schakelteam voor hun cliënten betekend? Deze maand hebben wij gesproken met Margreet van Kolck, coördinator Vriendschap op Maat GGZ.
Wat is de meerwaarde van het Schakelteam voor uw werk?
De meerwaarde in de samenwerking met het Schakelteam is dat we de mensen in de wijk met een GGZ achtergrond nog beter kunnen voorzien van de juiste informele zorg.
Hoe ziet de samenwerking met het Schakelteam eruit?
Samen met o.a. het Schakelteam participeren we mee in o.a. de dag van de Eenzaamheid, de week van de psychiatrie en Blue Monday.
Een voorbeeld van samenwerking is: een hulpvrager die al jaren bij ons in beeld is en ook bij diverse andere instanties, benaderde het Schakelteam voor hulp. Deze mevrouw belt regelmatig instanties ook vanuit een gevoel van eenzaamheid. In overleg met mevrouw heb ik toen contact gezocht met het Schakelteam om aan te geven dat mevrouw in beeld is en hulp heeft van een van onze vrijwilliger. Op deze manier helpen we elkaar ook te ontlasten.
Wat betekent het Schakelteam volgens u voor inwoners?
De hulp van uit het Schakelteam is voor inwoners laagdrempelig. De hulp is zo kort en lang als het nodig is. En er wordt adequaat doorgestuurd en verder geschakeld naar andere partijen.
Als de Schakelteams nog verder ontwikkeld zouden kunnen worden, welke suggesties heeft u dan?
Wellicht in meerdere delen van Almere actief zijn. Door de afschaling in de formele zorg is er meer nodig in de informele zorg en daar is het Schakelteam mede een belangrijke partner in.
Zoals elk jaar organiseert het Schakelteam samen met vele andere Almeerse organisaties iets rond de Dag van de Mentale gezondheid in Almere. Schrijf je snel in via deze link; https://forms.gle/Phc5hRcdnswxRD7cA
Op 10 oktober is het de Dag van de Mentale Gezondheid, World Mental Health Day. Op deze dag worden er wereldwijd activiteiten georganiseerd om het bewustzijn over mentale gezondheid te vergroten. Begin dit jaar sloeg het Schakelteam samen met vele andere netwerkorganisaties de handen in elkaar en ontstond het Netwerk Mentale Gezondheid Almere. Met dit netwerk trekken we samen op rond landelijke activiteiten als deze. Op 10 oktober organiseert het netwerk de conferentie ‘Wie Ziet Mij?’.
‘Wie ziet mij’
Als jij of iemand in jouw omgeving te maken krijgt met problemen met mentale gezondheid is het niet altijd gemakkelijk om gezien te worden. Wie ziet jou als jouw diagnose? Wie ziet jou als persoon? Wie ziet jouw kwetsbaarheid? En hoe zie je jezelf? Op de conferentie ‘Wie ziet mij?’ wisselen we hier belevingen en ervaringen over uit, en geven we mentale gezondheid de aandacht die het nodig heeft.
Programma
Kom langs en neem deel aan een van de boeiende en verbindende workshops, luister naar het panelgesprek met ervaringsdeskundigen en experts uit heel Almere en dompel je onder in de theaterbijeenkomst ‘Spiegeltje Spiegeltje’. Geen zin in een workshop, maar wel in een praatje? Ook dan ben je van harte welkom! Met een hapje en een drankje sluiten we de dag af. Er is een gratis lunch voorzien.
Word je gezien als mens, of als diagnose? En door wie word je gezien? Je omgeving, professionals, en zie je jezelf nog?Het Schakelteam speelt samen met TOP-Almere in een revue-achtig theater herkenbare situaties na en gaat hierover in gesprek.
Workshops
“Laat je kwaliteiten zien”
In deze workshop van Ivette van Kwintes gaan we met elkaar in gesprek over onze kwaliteiten en talenten en hoe we dat door middel van een moodboard of kwaliteitenwaaier in beeld kunnen brengen.
“Psychiatrie, psychose en spiritualiteit”
Ervaringsdeskundigen Sander van Duijn en José Hoekstra geven een pleidooi voor een spirituele kijk op psychose.
“Je bent goed zoals je bent”
Beppie en Margreet van de VMCA geven een workshop waar jij jezelf schildert zoals jij jezelf ziet. Zien anderen dit ook? Wat zie je dan als je naar een foto van jezelf kijkt? Fotograaf Danny is beschikbaar om ook een foto te maken.
Panelgesprek
Onder leiding van Erik Vermathen van het Schakelteam gaan we in dit panel in gesprek met dr. Alie Weerman van Lectoraat GGZ en Samenleving Windesheim, Sonja Visser, directeur van de Nederlandse Vereniging van Zelfregie en Herstel, Mattijs Goede, levenskunstenaar en ervaringsdeskundige, Soenil Kanhai als herstel- en ervaringsdeskundige, een ervaringsdeskundige van GGZ Centraal en Sushilla Singels van het Schakelteam Almere. Hoe worden zij gezien als ervaringsdeskundigen? Hoe zien zij ervaringsdeskundigen? Wat merken ze dat er in het professionele werkveld speelt rond ervaringsdeskundigheid?
Netwerk Mentale Gezondheid Almere
Begin dit jaar sloegen verschillende Almeerse organisaties en ervaringsdeskundigen de handen ineen en richtten het Netwerk Mentale Gezondheid Almere op. De conferentie ‘Wie ziet mij?’ wordt door het netwerk georganiseerd met ondersteuning van gemeente Almere.
Het netwerk bestaat uit organisaties en ervaringsdeskundigen. Aangesloten zijn; Kwintes, VMCA, stichting CLIP/STIP Almere, Schakelteam Almere, MEE Samen, Mattijs Goede, Sander van Duijn, Marjan Linger, UWV, Bruis, Herstelnetwerk Almere, Eigenwijze Company, stichting Forsza, lectoraat GGZ en Samenleving Windesheim, OCO Almere, Woonzorg Flevoland, Reymond Tjalondo,Cliënt Service Centrum, stichting NAH Forum en stichting Burger in Nood.
Hulp nodig?
Heb je iets nodig om naar de conferentie te komen? Stuur een mailtje naar almere@clipggz.nl en we zoeken samen naar een oplossing!
Ook in 2023 hebben de medewerkers van het Schakelteam bijgehouden wat hun activiteiten waren. Een aantal in het oog springende bevindingen delen we graag met u.
Grotere bekendheid schakelteam
In de eerste plaats weten meer en meer inwoners uit de hele stad het schakelteam te vinden. 32% van de hulpvragen komt uit Haven, en 25% uit Stedenwijk. Echter: 43% van de mensen die hulp van het schakelteam inschakelen komt inmiddels uit andere wijken in Almere. Ook deze hulpvragers wil het schakelteam goed helpen, maar dat vraagt zeker door de extra reistijd iets van de aanwezige menskracht.
Meer contact met verwijzers
Daar komt bij dat we mét de extra wijken ook te maken hebben met meer verwijzers. De schakelaars hadden in 2023 met maar liefst 140% méér verwijzers contact! Vaak waren dit GGZ-professionals, maar ook huisartsen en praktijkondersteuners. Afstemming met deze partijen is nodig en onvermijdelijk, maar het Schakelteam probeert de overlegtijd zo beperkt mogelijk te houden om vooral in de praktijk met inwoners bezig te kunnen zijn.
Meer mensen bereikt tijdens groepsactiviteiten
Als we kijken naar het aantal inwoners dat door het schakelteam is bereikt, dan zien we in 2023 opnieuw een toename. Dit komt doordat veel meer mensen bereikt zijn tijdens netwerkbijeenkomsten zoals de wandelgroepen en de digitale bijeenkomsten. Het gaat om een toename van 391 deelnemers in 2022 naar 543 deelnemers in 2023. Dit is een toename van maar liefst 39%. We zijn blij met deze ontwikkeling, omdat mensen tijdens deze netwerkbijeenkomsten op een laagdrempelige manier met lotgenoten in contact komen. En ze van daar uit samen soms weer andere activiteiten gaan ondernemen.
Tegenover de toename van groepscontacten staat dat de schakelaars in 2023 11% minder mensen individueel geholpen hebben, namelijk 134 mensen in 2023 ten opzichte van 151 in 2022. Een mogelijke verklaring hiervoor is hierboven gegeven, namelijk dat meer mensen direct aansloten bij groepsactiviteiten. Een andere verklaring is dat de formatie enige tijd niet op orde was door vertrek van een van de medewerkers van het schakelteam. Het kostte na opvulling van de vacature bovendien nog even voor de nieuwe schakelaar op volle kracht kon opereren. Tot slot kost een groter werkgebied met meer nieuwe contacten en overdrachten extra tijd, die niet aan bewoners kan worden besteed.
Meer oude bekenden en vertrouwde hulpvragen
Van de nieuwe contacten in 2023 was 43% al in eerdere jaren met het schakelteam in aanraking geweest. Deze mensen wisten de schakelaars dus met een nieuwe vraag te vinden. We beoordelen dit als positief, omdat veel mensen uit deze doelgroep terugkerende problemen hebben. Het schakelteam inschakelen voor een steuntje in de rug kan zwaardere zorginzet helpen voorkomen.
Het grootste deel van de vragen had betrekking op activiteiten in de buurt (26%), sociale contacten (15%) en praktische vragen op het gebied van wachttijdoverbrugging, mantelzorgondersteuning, het vinden van de juiste hulp etc. (40%). Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Van alle schakelacties van het schakelteam komen ‘informatie geven’ en ‘luisteren’ het meeste voor: respectievelijk 49% en 37%.
Die schakelacties blijken te voldoen aan de behoefte, want net als in eerdere jaren scoort het schakelteam hoog op tevredenheid: 93% van de geschakelden voelt zich goed geholpen (van de overige 7% is dit niet bekend)!
Ook dit jaar zet het Schakelteam zich in voor de Week van de Psychiatrie. Op maandag 25 maart organiseren we om 14.30 een laagdrempelige sessie yoga in Corrosia, en op woensdag 27 maart zetten we weer een nieuwe theatrale bijeenkomst op de planken bij de VMCA. Doet u ook mee? Het programma voor de rest van de Week van de Psychiatrie in Almere vindt u hier.
Door Leandra Vleeschhouwer, medewerker Schakelteam vanuit het welzijnswerk.
Via de POH-GGZ, de praktijkondersteuner van de huisarts op GGZ-gebied, kreeg ik de gegevens van een man die ‘een schop onder de kont’ nodig had. Deze man had enkele gesprekken gehad bij de praktijkondersteuner. Samen waren ze erop uitgekomen dat hij vooral wat praktische ondersteuning nodig had bij het maken van contact met anderen en bij het vinden van een nieuwe daginvulling. Ze spraken af dat de praktijkondersteuner hiervoor het Schakelteam zou inschakelen.
Toen ik aanbelde trof ik een man die eigenlijk heel goed kon verwoorden wat hij wilde. Hij had zich in moeilijke perioden aangewend om volgens een vast schema te leven, op de automatische piloot. Hij deed alle dagen precies hetzelfde. Hij wilde dit doorbreken, nieuwe activiteiten uitproberen en nieuwe mensen leren kennen. Maar hij wist niet waar te beginnen. Die schop onder de kont had hij, in zijn eigen woorden, echt wel nodig.
Als schakelaar ben ik goed op de hoogte van de sociale kaart in de buurt, de ontmoetingsmogelijkheden, de activiteiten. Ik liep dit met hem na om te onderzoeken wat hij al kende en wat nog niet. En waar zijn interesse lag. Hij had wel eens van het buurtcentrum gehoord, maar wist niet hoe hij er moest komen. Alleen gaan was ook wel spannend. Daarom gingen we op een mooie woensdagochtend samen op stap. We maakten kennis, dronken koffie en de vaste bezoekers gaven hem een warm welkom. De man werd meteen meegenomen voor een potje klaverjassen. Toen ik aan het einde van de ochtend vroeg ‘zullen we een nieuwe afspraak maken?’, hoefde dat niet voor hem. Hij wist nu waar het buurtcentrum was, hoe hij er moest komen, en wat er te doen is. Het leek me goed hem wat tijd te gunnen om zijn weg te vinden. Binnenkort app ik hoe het gaat en voor welke activiteit hij inmiddels heeft gekozen.
Schakelteam Almere is hét schakelpunt voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid en voor alle mensen die in hun omgeving met psychisch kwetsbare mensen te maken hebben. Wij zijn actief in Haven en Stedenwijk, maar ook mensen uit andere wijken kunnen bij ons terecht
Het jaar 2024 is inmiddels al lang begonnen, maar we blikken toch nog even terug naar vorig jaar. In 2023 droeg het Schakelteam actief bij aan het verbinden van mensen met een psychische kwetsbaarheid in verschillende Almeerse wijken.
We hebben veel mensen kunnen schakelen naar het bestaande aanbod in Almere, én we hebben we ook zelf verbindende activiteiten georganiseerd. Samen met partners zetten we onze schouders onder de Dag van de Mentale Gezondheid, maakten we met bewoners een theatervoorstelling en brachten we mensen met psychische kwetsbaarheid met elkaar in contact tijdens onze winterwandeling.
Aan deze wandeling nam een mix van mensen deel: sommigen kenden het Schakelteam al van het begin terwijl anderen zich later aansloten. We hebben genoten van een hapje en een drankje bij Beppie’s Kookcafé, een plek die voor velen een ontdekking was.
In januari trapten we het jaar traditiegetrouw af met onze online Nieuwjaarsbingo. Opvallend is dat hier andere mensen bij aansloten dan bij de wandeling. Bijvoorbeeld mensen die minder mobiel zijn of voor wie het toch nog een grote stap is om buiten de deur iets te ondernemen, en mensen die het gewoon leuk vinden om online aan te sluiten. Ook organiseerden we samen met onze samenwerkingspartners op Blue Monday een SNERTDAG bij STIP. In maart werken we weer samen om tijdens de week van de psychiatrie stigma’s te doorbreken.
We blijven met het Schakelteam naar manieren zoeken om álle inwoners te betrekken bij het sociale leven in de buurt. We merken, dat mensen die normaal minder snel buiten zouden komen, meegaan wanneer activiteiten door het Schakelteam worden georganiseerd. Zo komen ze in contact met anderen, wat weer een opstapje is naar andere activiteiten.
En zo streven we naar een 2024 vol verbinding en begrip voor elkaar. Wilt u ook met ons iets organiseren of wilt u weten hoe u andere mensen betrekt in uw sociale activiteiten? Neem contact met ons op via marika@schakelteam-almere.nl