Schakel-ervaringen

1. Ik voel me eindelijk serieus genomen en er wordt geluisterd

Ik snap niet waar de gemeente mee bezig is.

Ik ben erg blij dat de POH mij in contact heeft gebracht met het Schakelteam. Al een tijd zit ik een isolement door verschillende omstandigheden en daarom zit ik een soort van vicieuze cirkel.

Wat ik waardevol vind aan het Schakelteam is dat ik in mijn eigen omgeving gesprekken kan hebben. Het Schakelteam is laagdrempelig wat voor mij inhoud dat op voorwaarden die voor mij gunstig zijn ik kan afspreken. Niet op vaste tijden of in een vast patroon maar wanneer ik er behoefte aan heb. Dat steunt mij enorm. Ik voel me eindelijk serieus genomen en er wordt geluisterd. We stemmen af wat ik zelf kan en waar ik wat hulp bij kan hebben. Het is luisteren, ondersteunen en praktisch meedenken en helpen door te doen.

Ik hoop dat de gemeente ook inziet wat de waarde van het Schakelteam is en jullie team laat voortbestaan zoals jullie nu werken.

2. Door het Schakelteam heb ik meer mensen leren kennen en voel ik me nu thuis in de wijk

Wat een naar nieuws dat de gemeente mogelijk jullie team wilt ontmantelen.

Van het Schakelteam gaat een enorme stimulans uit, dat heb ik ervaren toen ik alleen kwam te staan en ook voor die tijd. Het is laagdrempelig, het zijn gesprekken en het is praktisch. En dat geeft veel steun en vertrouwen. Door het Schakelteam heb ik meer mensen leren kennen en voel ik me nu thuis in de wijk.

Juist ook de continuïteit van jullie team en dat er geen wisselende gezichten zijn is erg belangrijk voor mij. Dat ik weet dat als het nodig is dat ik kan terugvallen op het Schakelteam.

Ik hoop dat de gemeente het team laat bestaan zoals het nu is.

3. Schakel-ervaring Tineke

4. Saskia begreep mij volledig, omdat ze ervaringsdeskundige is

5. Het Schakelteam heeft me de kracht gegeven om door te gaan

Wat een naar nieuws zeg.

Ik ken jullie nog niet zo lang maar kan wel zeggen dat jullie er als enige voor mij waren toen ik op een van de diepste punten van mijn leven zat! Dat heeft me de kracht gegeven om door te gaan en daar ben ik jou / het schakelteam nog steeds erg dankbaar voor.

Verder zie ik dat veel mensen genieten van jullie wandelingen.

Dus dit mag niet stoppen!

6. Het Schakelteam is laagdrempelig en praktisch

Wat vervelend, dat de gemeente jullie team wil ontmantelen. Zelf vind ik het Schakelteam laagdrempelig en ook praktisch. Het zijn niet alleen gesprekken, maar er worden ook praktische stappen gezet (ons bezoek aan de Ruimte).

De flexibiliteit en de tijd die er genomen kan worden (niet een beperkt aantal gesprekken of cluster) zijn mij tot grote steun. 

Ik hoop dat de gemeente ook de waarde van het Schakelteam inziet, zodat jullie je werk kunnen voortzetten. 

7. Schakel-ervaring POH

8. Het Schakelteam biedt op verschillende manieren een grote meerwaarde

We willen de gemeente uitdrukkelijk verzoeken het Schakelteam te laten voortbestaan.
De meerwaarde van het Schakelteam is voor ons:

  • Het is belangrijk dat het vanuit de bewoners is gedacht daarom is het laagdrempelig en makkelijker contact te maken.
  • Er zouden meerdere initiatieven moeten zijn die vanuit de behoefte van de bewoners zijn ontstaan. Dat maakt het ‘gebruikers vriendelijker’.
  • Ik vind het belangrijk dat jullie niet met regels werken, zoals een beperkt aantal contact momenten. Ook vinden we het fijn dat jullie ons benaderen als persoon en niet als hulp verlener.
  • Het Schakelteam werkt van onderop en daarom sluit het goed aan bij onze vragen en behoeftes.
    Het Schakelteam is ook goed toegankelijk met vragen als je bijvoorbeeld zorgen maakt om een medebewoner of buurman/vrouw en dat je advies kan vragen waar je misschien hulp kan vragen voor die persoon of hoe je kan omgaan met diegene en zelf advies kan geven.
  • Met vragen naar een naar een instantie gaan is een grotere stap, of het probleem wordt voor je gevoel groter.
  • Het Schakelteam is ongedwongen. En dat is heel belangrijk en daarom toegankelijk.
    Dat we de schakelaars kennen. Het doet me goed te weten dat jullie er zijn dat stelt me gerust en als ik weer behoefte heb aan een gesprek of vragen heb. Dan kan ik altijd bellen.

Het Schakelteam moet blijven bestaan!

9. Ik zou niet weten wat te doen als jullie team zou wegvallen

10. Het Schakelteam regelt dingen voor mij die ik niet meer zelf kan

Hallo gemeente,   

Ik ben ondergebracht bij het Schakelteam waar ik ongelooflijk blij mee ben.

Vanwege mijn handicap ben ik in een isolement gekomen; vrienden die je laten vallen, geen familie, alleen mijn moeder. Een jaar geleden leerde ik het Schakelteam kennen waar ik zo ongelooflijk veel steun van krijg. Zij hebben mij weer aan het wandelen gekregen en geven een luisterend oor en dingen voor mij regelt die ik zelf niet meer kan. Hoe kunnen jullie het Schakelteam uit elkaar gooien of opheffen terwijl er zoveel mensen afhankelijk van zijn? We worden door de artsen en ziekenhuizen al zoveel in de wacht gezet. 

Ik vraag u vriendelijk om het nog eens in overweging te nemen. Er hebben zoveel mensen baat bij. 

Vriendelijke groet

11. Het Schakelteam is echt een spin in het web en het team is waar de mensen zijn

Het Schakelteam is echt een spin in het web zelfs buiten zijn oorspronkelijk terrein, Stedenwijk en Almere Haven. 

Het mooie van dit team is dat het helpen van mensen (op alle terreinen voor elke vraag is er wel een specialist in dit team zo niet dan wordt die benaderd) zo toegankelijk gemaakt heeft. Echt iedereen kan dit team benaderen voor werkelijk echt alles van. Eén ding hiervan wil ik uitlichten want daar heb ik persoonlijk het meeste ervaring mee gehad:

Dit team (waar ook ervaringsdeskundigen in zitten) weet hoe belangrijk het is dat een mens niet vereenzaamt. Het Schakelteam heeft een heel scala aan maatregelen om mensen te helpen aansluiting bij de maatschappij te vinden. Zij kent bijvoorbeeld de weg naar de plekken waar mensen elkaar opzoeken bijvoorbeeld de activeringscentra, buurthuizen of soortgelijke ontmoetingsplekken.

Omdat er zoveel verschillende mensen van verschillende disciplines in het team zitten is de kennis van de sociale kaart indrukwekkend en kunnen zij verschillende organisaties beter laten samenwerken. Zoals ik al eerder vermelde echt een spin in het web! En dat zonder een kantoor: het team is waar de mensen zijn en kost de gemeente/belastingbetaler niet veel geld. 

Nog een voorbeeld hoe dit team functioneert: Tijdens Corona heeft het team ook niet stilgezeten en bijvoorbeeld digitale ontmoetingen/bingo’s georganiseerd. Deze werden goed bezocht en hogelijk gewaardeerd. Dit geeft aan hoe lenig het team is en zich kan aanpassen aan de omstandigheden.

Ik zou het erg jammer vinden als dit grote netwerk met al zijn talent, toewijding en ervaring, ontmantelt wordt. Dit zou ten koste gaan van al die mensen die hulp nodig hebben of kunnen geven aan andere. Zo simpel is het. 

12. Voor mijn werkzaamheden is het Schakelteam de onmisbare schakel

13. Dankzij het Schakelteam heb ik weer een doel en zit ik niet alleen maar in huis

Als ze het Schakelteam op willen laten gaan zijn jullie weer onzichtbaar en moeilijker te vinden voor de mensen. En dat was nu juist het sterke punt de toegankelijkheid en snelheid waarmee jullie bereikbaar zijn. 

Door het Schakelteam ben ik wel in contact gekomen met diverse mensen en uit de eenzaamheid gehaald. Door de samenkomsten die jullie georganiseerd hebben heb ik veel mensen ontmoet. Wat voor mij een aanzet heeft gegeven om diverse activiteiten op te pakken en heb ik weer een doel en zit ik niet alleen maar in huis. Ik ben hier heel dankbaar voor en zou het verschrikkelijk vinden als een goed werkend team uit elkaar wordt gesloopt door de gemeente. Het blijkt maar weer dat er daar niet aan de mensen gedacht wordt die het moeilijk hebben en ze de drempel weer heel hoog maken om hulp te krijgen en te vinden.

Ik hoop nog lang met jullie de diverse dingen te doen.

14. Vragen gesteld aan het college, vele reacties op Facebook

Klik op de losse afbeeldingen voor een vergrote weergave